Lessen

Spread the love
image_pdfimage_print

Onze lessengroep is ontstaan ongeveer 10 jaar geleden na een reeks lezingen door Gabriël Spileers. Na een 6 tal jaren is nog een tweede groep ontstaan omwille van praktische redenen.

Elke groep komt ééns per maand samen.                                                                           De 1ste groep de 4de donderdag van de maand, begin 19.30 u tot 22.00u.
De 2de groep de derde dinsdag van de maand, begin 19.00 u tot 22.00u.

Sommigen komen naar de twee groepen of naar de groep waar zij zich het best voelen. Om principiële redenen vragen wij geen vergoeding voor de prestaties. Wij vragen wel 5 euro voor algemene kosten, zoals voor de fotokopieën, koffie en versnaperingen, verzekering, enz… We hebben een 500-tal boeken die u gratis kunt ontlenen indien u de lessenreeks volgt.

Praktische gegevens.                                                                                                            De bijeenkomsten zijn in een van de zalen van het Gildenhuis” in Melle-Vogelhoek, Merelbekestraat, 99, 9090 Melle. Dit is een wijk van Melle-dorp en ligt op een vijftal km van het centrum. Het ligt op een 500 tal meter van Merelbeke station.

Contactgegevens:
Spileers Gabriël: GSM : 0485/ 790 703 – email: gaby@spiritueelpad.org
Coussement Fernand: GSM : 0499/ 703 274 – email: fermand@spiritueelpad.org en Webmaster: info@spiritueelpad.org

Het is een cursus die steeds een gevolg heeft. De bijeenkomst is in dialoog, niet in discussie! Dit is een fundamenteel verschil voor ons. Ook in het eerste deel vóór de pauze kan men tussenkomen. Men kan dus steeds een vraag stellen of een eigen gedachte formuleren. Men is nooit verplicht aan te nemen wat wordt uitgelegd. Het is een gedachtegoed maar geen dogmatische leer. Wij hebben niet de waarheid in pacht, maar het is voor ons een hypothetische vooropstelling waar we verder mee kunnen werken. Elk ziet wat hij er kan mee doen…, van werkhypothese tot het evolueren naar een mystieke relatie. De bijhorende teksten worden gegeven bij het bespreken ervan tijdens de lessenreeks.

Een greep uit de 42 hoofdstukken:

Van het relatieve ego naar het absolute Zelf.
De Geest leidt het handelen.
Menselijke waarden en spiritualiteit.
Samenhang tussen mystiek en wetenschap.
Bijna doods  ervaringen.
Het proces van reïncarnatie.
Karma.
Toeval in het Universele gebeuren.
De Geheime Leer.
Van dood tot wedergeboorte.
Het doelbewuste pad of het pad van de zwerver.
Verhandelingen over het Absolute en de relatie met de Mens (in voorbereiding).

Wij komen ook enkele malen (een 4 tal keer per jaar) samen met de twee groepen voor een ‘Agape-avond’. Dit is een ‘broederlijk samenzijn’ met het eten van boterkoeken, meditatie en enkele andere activiteiten. Elk jaar kwamen wij een dag samen voor de studie van de Yoga-Sutra’s van Patanjali. Dit jaar hebben we dit vervangen door een ‘Agape-weekend’ (zie ook ‘uitstappen’) in de Ardennen in het kasteel van Villers-Saint-Gertrude. Uiteraard is dit vrijblijvend. Partners, vrienden en vriendinnen die de cursus niet volgen konden ook deelnemen. Er waren wandelingen, Yoga en een spiritueel programma maar alles was vrijblijvend. We waren met 23 deelnemers. Het is de bedoeling dit de volgende jaren ook te organiseren.