Agape-WE-2017

Spread the love
image_pdfimage_print

EVALUATIE: mijmeringen – practicum

Alle foto’s en extra info zijn te bekijken via deze link

In het kasteel van Villers-Sainte-Gertrude verbleven wij samen als broers en zussen.
Het was een anticipatie op ons verblijf in de ‘devachan’.

Aan de deur van het kasteel werd in vervlogen tijden een baby neergelegd, een voorafbeelding van nieuw leven dat op die plaats kan beginnen. Welke macht is hier aan het werk in dit wondermooie natuurgebied waarin wij werden opgenomen.

We leefden als in een hemelse droom, een mystieke sprookjeswereld. De ijzige wereld van Maya smolt weg onder de warme stralen van de zonne-logos. De energie van de volle maan leidde ons naar de intuïtieve wereld van Buddhi. Een goddelijke transformatie liet alle vooroordelen en kleinzieligheden karmisch oplossen. Dat maakte plaats voor vriendelijke en liefdevolle omgang met elkaar. Zoals in de transcendente alchemie werd ons geleerd het lood van Kama om te zetten in het goud van de liefde van de monade.

Wij werden ingewijd in de Lu Jong Yoga, maakten kennis met de Yoga-Sutra’s van Patanjali. Er werd ons op het hart gedrukt onbaatzuchtig en onthecht te handelen zoals Krisna ons voorhoudt.

De wijsheid van de ‘rode man’ ontroerde ons diepste Zelf. Wij gingen op pad – zoals de Atheners destijds door het Labyrint – waar de energie van de dolmen nog voelbaar is. In dit ‘Hof van Heden’ werd ons hogere Manas gestimuleerd door de Meesters. Zij lieten wegmarkeringen achter zodat we de weg van de ‘zilveren koord’ konden vinden.
Er was een afgevaardigde van de ‘broederschap’, die in het verre verleden ook deze pelgrimsweg volgde en ons goed kon begeleiden. De zegen en de staf vóór het vertrek gaven ons bescherming en kracht.

In ieder van ons ontstond heimwee en levens felheid. Men gelijkt op de geest die men begrijpt. Wij zijn nu als bergtoppen die de grote geluiden van berg tot berg weerkaatsen. Zo staan wij tegenover elkaar en vangen de weergalm op van mededogen en menselijkheid. Als theosofen geven we geen gedachten goed door op zichzelf, maar wel in functie van transformatie van het bewustzijn. Dit doen we in dienst van de mensheid. Conventionele
godsdiensten, noch wetenschap ,kunnen de huidige problemen van de mensheid oplossen. Een nieuw inzicht is nodig.

De vedanta-filosofie van het Oosten geeft een brede visie en een stevige grondslag voor vrede en begrip. Alleen een welbegrepen universele broederschap tussen alle mensen, op planetair en individueel niveau, zal de mensheid helpen. Het menselijk ras wordt dan ‘één familie’. Dit hebben wij zo goed mogelijk toepast.

Villers-Sainte-Gertrude kan voor ons een soort ‘oefenschool’ worden, hoe te leren omgaan met elkaar in de maatschappij. Wij kunnen in de toekomst in dit perspectief verder werken.

Proficiat aan allen! Dank voor de medewerking!
Moge de Meesters u zegenen.
Het Agape team